Om oss

 

Vi har alltid varit besvärliga…

 

 

Som sadeltekniker är vi alltid fokuserade på att hjälpa häst och ryttare att finna glädje och trygghet I sin ridning.

Nu med 25 år i branschen så ser vi att även de vi ansett som de bästa, inte riktigt har löst hur man gör både häst och ryttare optimalt balanserade och bekväma. Kompromisser var fortfarande en för stor del av vår vardag för 3 år sedan.

Ibland är den bästa lösningen inte exakt den som ryttaren önskar, men det som på sikt ge bättre förutsättningar.  Man behöver ta hänsyn till nu och följa upp med förändring. Men det var både dyrt och nästan omöjligt. Vi ville kunna erbjuda något helt nytt. Mer komplett helhet.

Slut med de gamla kompromisserna.

Vi gav oss ut på 3 års utbildning, utveckling, research och intagande av all ny forskning.

Vi insåg att i stort sett all sadelinprovning som den görs traditionellt, är som att orientera i mörker. Alla gör sitt bästa, men har för otillräcklig biomekanisk kunskap för att utforma, tillverka och prova ut effektivt.  Det är som att arbeta med ett pussel där bitar hela tiden saknas.

Vi sökte bättre sätt att sitta, utan smärta och kompensationer.

Bättre sätt för hästarna att effektivt bära oss utan att kompensera.

På vägen lärde vi oss om vertikal balans, rotation och krafternas inverkan och funktion.  Vi har fått släppa taget om det vi trodde oss veta, och fortsätta framåt med helt ny syn på sits och rörelse.

Kort sagt hästen är inte gjord för att hantera krafter ovanpå sin rygg. Ryggen är ett chassi som kräver ökad styvhet för att hantera ökad hastighet. Den riktar, kontrollerar och omvandlar krafter.

  • Ryggen störs av en studsande ryttare och av de hävkrafter som ryttarens kropp ofta utsätter den för.
  • Hästen tvingas kompensera för vår oliksidiga påverkan, vår brist på stabilitet och balans. Vi ökar påfrestningarna i alla riktningar. Hästen ska samtidigt hantera sadelns position, tryck och rörelse samt gjordens inverkan.

… med detta sagt har vi talat om mindre än hälften av det som sker…

Ryttare  har alla möjliga former och storlekar på sin sittplatta. 

De blir mindre liksidiga ju längre tid de ridit och i stort sett alla saknar den corestabilitet och koordination som krävs för vertikal balans. Sadlars utformning liksom gamla sätt att lära ut har tillsammans bidragit till detta.

Vår hjärna  är bra på att lura oss.

Den får oss att känna och tro att vi sitter rakt över I balans. Medan något helt annat pågår. Den kompenserar och har aktiverat eller avaktiverat muskler som kompenserar för alla möjliga problem eller skador.

Så vi har fått lära om och lära oss det allra senaste om detta för att kunna skapa verklig balans istället för satt skapa stöd som då upprätthåller obalansen.

Om du läst så här långt…

Hoppa genast vidare till nästa flik. ”Om dig”. Där kommer eldsjälar och kunskapshungriga att finna fler svar, eller få ännu fler frågor…

Genom att sedan gå till prova & boka, så kan du få koll på hur vi ser på din häst, och om vi tror vi har någon möjlighet att hjälpa er. Bilder är då viktigt för att i ska kunna bedöma situationen.

Börja med att skaffa dig en bit wellpapp att göra ett sitsavtryck på. Det kommer att ge dig en del ledtrådar till dina erfarenheter av sadlar så här långt.

Det finns inga mysterier eller quick fix. Men att lära sig äkta balans är så nära du kan komma.

Balansen behövs i  ryttare, sadeln och hästen.

Att analysera dem var för sig och tillsammans är det vi kan.

 

Välkommen!