Hela vitsen med en sadel är att skapa trygghet för både hästen och ryttaren.

Både ryttare och häst ska vara så pass bekväma att inga spänningar eller kompensationer uppstår. Er kommunikation ökar när båda är avspända – och arbetar i rätt fysisk position.

Ergonomi ger er en plattform för enhetlig balans. Namnet ErgoX2 står för just förbättrad ergonomi – både för ryttaren och hästen. Att undvika tryckpunkter för både häst och ryttare är vårt mål i utformning av säte, bossor, bomform, stöd och material. Idag finns det flera ErgoX2-modeller i pipeline som väntar på att få bli riktiga sadlar. Lanseringen av den första ErgoX2-sadeln skedde hösten 2014. Boka sadelprovning i hela Sverige genom att klicka här.

Bossor som eliminerar tryckpunkter

Våra bossor är designade enligt uråldrigt koncept från Samur. Den frisittande rundbossan sprider trycket från bommens kanter, anpassar sin form till hästens form, och låter musklerna syresättas genom att inte ligga på tight, eller komprimeras. Detta är den ursprungliga designen av stoppade rundbossor som uppfanns i Frankrike. Idag finns knappt en handfull fabriker som kan tillverka en rundbossa med ullstoppning. Övergången till foam, har underlättat produktionen, men minskat bossornas förmåga att forma sig till hästens kropp och därmed avlasta från punktryck. Vi väljer besväret att arbeta efter originalet – för dess förmåga att eliminera bom och punktryck. Bossans framdel har vi försett med ett nytt freedom system, som gör att kåpan även om den går  fram över bogbladet, lätt böjer sig utåt och ger hästen mer rörlighet.  Vi har därmed efterliknat foamens förmåga att lätt forma sig, med originalbossans förmåga, att eliminera tryckpunkter.

 

Att undvika tryckpunkter

Tryckpunkter leder obehag och kompensation, precis som du ändrar ställning om din kropp signalerar smärta när du sitter på ett visst sätt. Att undvika tryckpunkter för både häst och ryttare är vårt mål i utformning av säte, bossor, bomform, stöd och material.

 

Passform – nyckeln till all bra funktion och din känsla

Alla är olika, rätt grundform för kroppstypen är grunden. Ett mjukt material kan aldrig stå emot och erbjuda en funktionell lösning för en form som är felaktig (lika lite l som ett par extra sockor kan fixa komfort i trånga skor.) Genom att ha kontroll på hästens konformation och dina behov, så kan vi matcha rätt sadeltyp, med rätt komponenter.

Funktionell insida – med vacker stil på utsidan

En sadel med suverän funktion får gärna vara vacker också. Ergo är försedd med snygga detaljer och underbart skinn.  Vi kombinerar gärna stil och funktion i samma detalj. Exempel på detta, är vårt unika print-mönster, som både är urläckert och ger ett hållbart extra grepp! Ett bra grepp ger trygghet. Vi erbjuder både Kalvskinn med extra grepp, och Mönster-printade kåpor, som inte blir blanka och hala.